Tætningslister

Kommer der træk fra sprækkerne i vinduet? Så kan det være dine vinduer har givet sig lidt med tiden og dine tætningslister trænger til at blive udskiftet. Det er billigt at skifte og du kan oftest gøre det selv.

Når du udskifter tætningslister, er det vigtigt, hvor store sprækker listerne skal kunne fylde ud. Og det kan ikke måles, før de gamle tætningslister er fjernet.

Det kan anbefales at bruge hæftemasse eller elefantsnot til at måle. Sæt en klump der hvor listen sad før og luk vinduet, luk op igen og mål så tykkelsen på hæftemassen, dette vil være dit mål for tykkelsen på listen.

Er dine vinduer tætte?

En simpel måde at undersøge om dine vinduer er tætte på, er at bruge et stykke papir. Åbn vinduet og sæt et stykke papir i klemme, luk vinduet igen og hiv i papiret, glider det let ud, er det på tide at skifte tætningslister. Er der derimod god modstand, er vinduet tæt nok og behøves ikke at skiftes.

Fordele ved tætningslister

Der er gode fordele ved tætningslister, den første er, du kan fjerne det meste træk og kulde fra vinduer ved hjælp af tætningslister. De andre fordele er støjen fra vinduer bliver mindre, du får et bedre indeklima samt dit hus vil også automatisk føles mere varmt.

Tætningsliste og dens funktioner

En tætningsliste er det lag der ligger mellem ramme og karm på et vindue eller en dør. Tætningslisten forhindrer at kold luft og træk ikke trænger ind i dit hus, så du kan opnå et dejligt indeklima i dit hjem. En god tætningsliste bør være fleksibel, såsom at dæmme op for vinduets forskydninger, sammentrækninger og udvidelser.

De forskellige typer indenfor tætningslister

Der findes et hav af forskellige tætningslister. De mest anvendte typer er EPDM-Gummi, silikonegummi eller generelt bare gummi som er det bedste til tætning af vinduer. Du bør undgå pvc-lister da de indholder blødgørende stoffer som kan trænge ind i træet og ødelægge det. Tætningslister lavet på kunststof, er ej heller ikke gode at bruge, men det kommer an på underlaget de skal monteres på.

Tætningslisten skal være fejlfri

Normalt er der 4 ting du skal være opmærksom på når du undersøger dine tætningslister.

  • Er den monteret rigtig, så den er helt tæt?
  • Undersøg om den har nogen synlige revner eller skader der gør den løsriver sig fra underlaget.
  • Sikre dig at tætningslisten er den rigtige type til netop dit vindue. Det kan være materiale eller størrelse.
  • Listen kan miste sin elastiske evner efter noget tid. Tryk på gummiet, springer den tilbage med det samme er den ok, går der for lang tid, skal den skiftes!

Det er en god ide at skifte tætningslisten ud hvis den ikke passer, da hvis den er for tyk, kan vinduet sidde i spænd og vil være meget svært at lukke, udover det så vil dit vindue også blive skævt med tiden.